Hoe snel kan een Rubik’s cube worden opgelost?

Aangezien we het in onze Doen! sectie hebben gehad over het oplossen van een Rubik’s cube is het ook leuk om even stil te staan bij de snelheid waarmee getrainde mensen de Rubik’s cube kunnen oplossen. Het antwoord op de vraag hoe snel de kubus kan worden opgelost is namelijk vrij verbazingwekkend.
rubiks-record

Het oplossen van de kubus

Wie zonder enige hulp begint aan het oplossen van de Rubik’s cube staat voor een lastige klus. Vele mensen kunnen uren met de kubus spelen, zonder tot de juiste oplossing of zelfs maar in de buurt van de juiste oplossing te komen. Toch is het oplossen van de puzzel eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, door een aantal simpele stappen te volgen kunnen de verschillende vlakken van de kubus vrij snel de juiste kleur worden gemaakt.

Tom Valk is de snelste mens

Wie zich vervolgens afvraagt hoe snel het precies kan, zal versteld zijn van de snelheid waarmee het mogelijk is. De snelste mens die een Rubik’s cube heeft weten op te lossen is op dit moment de Nederlander Tom Valk, die tijdens de Zonhoven Open in 2013 een Rubik’s cube in 5,55 seconden wist op te lossen. De onderstaande video toont het snelheidsrecord van de Nederlander.

Maar machines zijn nog sneller

Een combinatie van Lego en de Samsung Galaxy S4 weet de Rubik’s cube echter nog sneller op te lossen en het officiële wereldrecord staat sinds maart dit jaar op 3,25 seconde. Door de hoge resolutie van de camera van de Galaxy S4 (13 megapixels full HD met een resolutie van 4128 x 3096 pixels) werd dit toestel in deze test gebruikt om de startpositie van de kubus in te lezen en te bepalen wat de snelste manier is om de kubus op te lossen. Vervolgens werd de manier voor het oplossen van de kubus naar een Lego-machine, de Lego Cubestormer 3, gestuurd om de kubus op te lossen.