Hoe werkt een vingerafdruksensor?

Een vingerafdruksensor is een digitale sensor die vingerafdrukken kan uitlezen en vergelijken of verifiëren. De toepassing van dergelijke sensoren komt steeds vaker voor in elektronische apparaten.

Een vingerafdruk is voor iedereen uniek en dus een goede methode om toegang tot gegevens te beveiligen. Apple maakt bij haar laatste iPhone toestel gebruik van deze techniek en ook concurrenten als Samsung volgen deze trend.

iphone-touch-id

Hoe werkt het?

patent-apple-fingerprintBij de vingerafdruksensor wordt gebruik gemaakt van biometrie; het meetbaar maken en vaststellen van fysieke, psychologische en/of gedrags- eigenschappen van een persoon. Wanneer je dus jouw vinger voor enige tijd op de sensor legt van de desbetreffende smartphone, wordt de chip onder de sensor geactiveerd. De chip zendt vervolgens een signaal uit waardoor de unieke lijntjes van jouw vingerafdruk worden gescand en vergeleken met de patronen uit de database. Wanneer er een match is wordt de smartphone ontgrendeld.

Touch ID & veiligheid

Apple is de eerste fabrikant die de techniek heeft geïntegreerd in haar smartphones. De gebruikte techniek gaat onder de noemer van Touch ID.

De Touch ID-scanner kijkt niet alleen naar de unieke lijntjes maar ook naar diepere huidlagen. Doordat er een 3D weergave van de vingerafdruk wordt gemaakt kan het het toestel niet ontgrendeld worden door een kopie van een afdruk. Hiernaast wordt het systeem slimmer door bij elke scan extra informatie aan de database toe te voegen waardoor het toestel je vingerafdruk beter en sneller kan herkennen. Ook kun je meerdere vingers registreren (en dus bijvoorbeeld ook die van je partner en/of kinderen).

touch-id

Het vingerafdruksysteem is sneller en gebruiksvriendelijker dan het invoeren van een wachtwoord. Apple heeft als extra veiligheidsmaatregel ervoor gezorgd dat er na een periode van 48 uur waarin geen scan is gemaakt alsnog een wachtwoord moet worden ingevoerd. Momenteel is de iPhone 5s de enige verkrijgbare telefoon op de markt die over een dergelijke techniek beschikt. Met de implementatie van de vingerafdrukscanner-technologie en 64-bit processor blijft Apple de koploper op gebied van innovatie.

)