Hoe wordt een videogame gemaakt

Concept en art directions

De eerste stap bij het maken van een video game bestaat uit een idee over waar het spel over gaat en wat voor karakters daar een rol in spelen. Dit wordt ook wel de conceptuele fase genoemd. In deze fase wordt nagedacht over hoe een spel eruit gaat zien en wat er in gebeurt. Wie speelt er de hoofdrol, wat voor levels zijn er en wat gebeurt daar in, etcetera. Dan word het hele spel, level voor level op schaal nagebouwd, dit gebeurt met lego of modelbouwers. In de tussentijd heeft de art department een story board gemaakt waarin het verhaal en de look van het spel duidelijk zijn gemaakt. Aan de hand daarvan gaan 3d modellers en programmeerders aan de slag om die ideeën om te zetten in bits and bytes in computerland. Dat gebeurt door het digitaliseren van alle losse elementen die voorkomen in het spel.

Modelleren en programmeren

Alle karakters van een spel en alle levels worden vervolgens  digitaal ontworpen en getest. Dat gebeurt onder andere door 3d modelling van de karakters en allerlei onderdelen van het spel. Dat betekent zoveel dat de karakters van de game en de levels die nagebouwd zijn worden opgenomen met speciale apparatuur zoals pakken met bewegingssensoren en speciale camera’s. Die beelden\informatie kunnen\kan dan in een 3d programma worden omgezet in een digitale omgeving zodat ze bewerkt kunnen worden. Dan worden alle losse elementen samengevoegd en wordt er gewerkt aan het speelbaar maken van het spelletje. Er wordt als het ware gepuzzeld met alle losse onderdelen om ervoor te zorgen dat alles past en samenwerkt. Het enige verschil met een echte puzzel is dat de puzzel aanzienlijk groter is.

Testen, uitbrengen en verkopen

Dan, en dat kan jaren later zijn dan de conceptuele fase wordt het spel uitvoerig getest door gamers op speelbaarheid en functionaliteit. Honderden spelers verkennen elke vierkante centimeter van het spel om te zien of en waar er nog fouten in het spel zitten. Als die fase achter de rug is dan is het tijd voor de marketing afdeling om het spel onder de aandacht van het publiek te krijgen. Dat gebeurt op beurzen, televisieprogramma’s, en reclame op radio en tv. Ook worden spelletje in combinatie met game consoles aan de man gebracht. Daar worden forse bedragen voor uitgetrokken aangezien de omzet in de videobranche dat verantwoord. Er wordt namelijk zo’n 50 miljard euro per jaar omgezet in de video game industrie.