Kun je het hele internet uitprinten?

Paper filesZou je het hele internet uit kunnen printen? Op zich al een bizarre vraag, maar best één waar je eens leuk over kunt mijmeren. Hoeveel printers zou je nodig hebben, hoe lang zou het duren en hoe groot zou de stapel papier zijn? Interessante vragen om over na te denken, maar je moet er niet aan denken om de proef daadwerkelijk op de som te nemen. Gelukkig zijn er mensen zoals Kenneth Goldsmith die daar anders over denken en wellicht op korte termijn met onderbouwde antwoorden op al die vragen kunnen komen.

Kunstproject van formaat

Behalve het zoeken naar antwoorden op de hiervoor gestelde vragen, is het ook Goldsmiths bedoeling om er een kunstwerk op zich van te maken. Alle uitgeprinte A4’tjes zullen dan ook worden uitgestald in een loods in Mexico. Het is de vraag of die met een oppervlak van 500 vierkante meter en een hoogte van 6 meter groot genoeg is, maar in ieder geval kan Goldsmith er een eind mee komen. Het idee heeft inmiddels veel mensen enthousiast gemaakt en anderen geïnspireerd tot bijvoorbeeld het voorlezen van het complete internet. Meer voorbeelden kun je vinden op Goldsmiths Tumblr. Hij heeft overigens wel beloofd dat al het papier na afloop van het project weer netjes gerecycled zal worden.

Wat kost zo’n grap eigenlijk?

printenNaast de filosofische en artistieke kant van dit verhaal, rijzen er natuurlijk ook snel vragen over de belasting die dit heeft voor het milieu. Het papier mag dan wel gerecycled worden, maar dat kost uiteindelijk natuurlijk ook energie. De website Tech Hive heeft dan inmiddels ook uitgerekend wat dit project zal moeten kosten. In totaal zou het om 4,6 miljard pagina’s papier gaan, wat gelijk staat aan bijna 30.000 kubieke meter aan papier. Daarvoor zou 140 hectare bos opgeofferd moeten worden, wat gelijkstaat aan 57.6000 bomen. Zou je deze hoeveelheid papier willen kopen bij, dan heb je 9,2 miljoen pakken papier nodig. Een willekeurig pak normaal printpapier kost ongeveer € 4,50, dat maakt dus een bedrag van 41,4 miljoen euro. Dit is alleen het papier, kosten voor inkt, printers of energie komen daar nog bij. Om de vraag bovenaan dit artikel dus te beantwoorden: ja het kan, maar erg verstandig en goedkoop is het niet.