Wanneer ben je oud genoeg voor zakgeld?

zakgeldHet is een vraag die elke ouder zich tijdens de opvoeding stelt: Wanneer begin ik met het geven van zakgeld? De vraag die daarna volgt is natuurlijk wat de hoogte van het zakgeld zou moeten zijn en hoe je verder de financiële opvoeding van je kind vormgeeft. Een rondje langs verschillende experts levert de volgende tips op, waar elke ouder wel mee uit de voeten kan:

1. Geef zakgeld vanaf zes jaar

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt dat kinderen vanaf zes jaar oud genoeg zijn om met zakgeld om te gaan. Ze zijn dan oud genoeg om de verschillende munten te herkennen en leren zo om de waarde van geld in te schatten.

2. Maak duidelijke afspraken over het zakgeld

Vooral voor de jongere kinderen is het verleidelijk om het zakgeld impulsief uit te geven. Het is dan ook belangrijk om heldere afspraken te maken waar het geld nu precies voor bedoeld is en waar het aan uitgegeven mag worden. Een ‘officieel’ zakgeldcontract helpt vaak om het belang hiervan op een leuke manier duidelijk te maken.

3. Wees consequent

Dat geld niet alleen voor de hoogte van het zakgeld, maar ook van de frequentie van en het tijdstip waarop u het zakgeld geeft. Zo leert je kind niet alleen de waarde van het geld te waarderen, maar ook het belang van afspraken. Is het zakgeld op, laat je dan niet verleiden om eens iets extra te geven.

4. Leer budgetteren

Dat klinkt als iets waar je je kind misschien nog niet mee wilt opzadelen, maar het kan absoluut belangrijk zijn. Spaart je kind voor iets wat hij of zij graag wil hebben? Laat hem of haar dan bijhouden hoe lang er gespaard moet worden en welke invloed tussentijdse uitgaven hier op hebben, bijvoorbeeld met een speciaal schriftje.

5. Stuur je kind waar nodig

Zakgeld is ook een goede manier om een stukje opvoeding mee te geven. Wordt het geld direct uitgegeven dan is het duidelijk dat het begrip sparen wellicht nog wat aandacht verdient. Maar motiveer een kind dat alles maar bewaart ook eens om wat geld uit te geven.

Infographic