Zelf een regenboog maken

Hoewel je de pot goud die aan het einde zou liggen nog nooit hebt gevonden, heb je zeker wel ooit een regenboog gezien. Een regenboog ontstaat als het regent terwijl de zon schijnt. Stel, het is een hele mooie zonnige dag en er is geen wolkje aan de lucht. Je zou zeggen dat het dan onmogelijk is om een regenboog te zien, toch? Door middel van dit proefje is dit dus wel mogelijk! Vraag aan je ouders of je de tuinslang even mag lenen en je kunt aan de slag.

270px-WhereRainbowRisesGa naar buiten, op een plek waar veel zon in, en houd de tuinslang (of plantenspuit) in de aanslag. Zorg vervolgens dat je met je rug naar de zon toe staat. Op de tuinslang kun je vaak instellen hoe ’n grote straal je wilt. Zorg ervoor dat er heel kleine druppeltjes uitkomen. Spuit vervolgens het water in de lucht en kijk naar de druppeltjes die door de lucht zweven. Je zult een heuse regenboog zien!

Dat je de regenboog ziet, heeft een reden. Het licht van de zon bestaat uit allemaal kleuren: rood, oranje, geel, groen, paars en blauw; de kleuren van de regenboog. Als er een druppel het zonlicht binnendringt, wordt het licht gebroken, wat betekent dat het licht uiteenvalt in de verschillende kleuren. Deze kleuren worden vervolgens dus zichtbaar, waardoor jij een regenboog ziet!

Filmpje; hoe ontstaan de kleuren in de regenboog? 

Tags: